Yleisöesitelmä: Suomi ja Venäjä historiassa ja metahistorian pyörteissä, Liilia Siiberg

Tapahtuman kuvaus

Liilia Siiberg: Suomi ja Venäjä historiassa ja metahistorian pyörteissä

Ruusu-Risti ry:n järjestämä yleisöluentotilaisuus. Vapaa pääsy


FT Liilia Siiberg syntyi 1942 Länsi-Siperiassa eestiläiseen perheeseen. Jo lapsesta lähtien hänen mieltään kiehtoi henkinen kirjallisuus, jota Neuvostovallan aikana oli mahdotonta saada käsiinsä. Perheen muutettua Eestiin 1960, Liilia aloitti opiskelun Tarton yliopistossa ja silloin ovi uskonnon ja filosofian maailmaan hiukan raottui. Toden teolla aiheen kirjoihin hän pääsi käsiksi vasta muutettuaan Suomeen (1970), jolloin kohtalo soi hänelle viran kirjastonhoitajana Helsingin yliopiston kirjastossa. Saatuaan viran v. 1985 Jyväskylän Yliopistossa, hän liittyi Ruusu-Ristiin, joka loi puitteet gnostisen ajattelun vakavaan tutkimiseen. Hän on julkaissut artikkeleita mm. Ruusu-Risti -lehdessä sekä pitänyt yleisöesitelmiä mystiikasta venäläisessä filosofiassa, Ikuisesta naiseudesta ja Sofiasta ym. Erityisesti hän haluaa välittää venäläisen mystikon, filosofin ja futurologin Daniil Andrejevin (1906-1959), (jonka kirjan Rauhan Ruusu hän suomensi yhdessä Merja Nurmiston kanssa 2008), täysin uutta sanomaa näkymättömässä maailmassa tapahtuvasta kamppailusta (=metahistoria). Maapallolla se heijastuu näkyvänä historiana. Tästä näkökulmasta Liilia tulkitsee Suomen, Venäjän ja vähän laajemminkin tämän päivän poliittista elämää.Ote luennosta:

Pekka Ervast tuo usein esille sen, että tapahtuu ikään kuin ”mystisiä” kansakunnan nousuja ja laskuja: ”Olemme olleet Ruotsin valtakunnan alamaisina monen sadan vuoden ajan. Silloin olimme eläneet kuin pimeydessä, varjossa, syrjässä. Mutta äkkiä tapahtui merkillinen kohtalon käänne. Jouduimme toisen valtakunnan alaiseksi, ja ihmeellistä kyllä uuden valtakunnan hallitsija, anastaessaan meidät toiselta hallitsijalta, lausui: ”Minä tahdon nostaa tämän kansan Euroopan kansakuntien joukkoon”. Aleksanteri I lausui nämä sanat, ja ihmeellistä kyllä, sen perästä – viime vuosisadan kuluessa – meidän kansamme itse nousi toisten kansakuntien joukkoon täällä Euroopassa. Yhtäkkiä rupesi Suomen ”kansanhenki” elpymään. Oltuaan aivan kuin unessa kautta vuosisatojen, se heräsi ja kertoi maailmalle, että se oli vielä olemassa.” 

Kotisivuille

Ajankohta

Tapahtuma on päättynyt.

Tapahtumapaikka

Lappeenrannan nuoriso- ja monitoimitalo

Anni Swaninkatu 7
Lappeenranta

Lippuhinnat

Yhteystiedot

  • Organisaatio: Ruusu-Risti ry
  • Yhteyshenkilö Paula Monto
  • Puhelin: +358405904918
  • Sähköposti paula.monto@gmail.com

Tulosta

Etelä-Karjalan tapahtumakalenteri

Etelä-Karjalan tapahtumakalenteri on maksuton tapahtumien ilmoituspaikka. Tapahtumatietoja voi ylläpitää reaaliaikaisesti hankkimalla omat käyttäjätunnukset. Rekisteröitynyt käyttäjä pääsee muokkaamaan omaa tapahtumaansa milloin tahansa. Lue lisää

  • logo