Väri on valoa - Saimaalta itään värivalokuvin

Tapahtuman kuvaus

Mustavalkoiseen valokuvamaailmaan ilmestyy väri.
Vanha Saimaan kanava Viipurista Lappeenrantaan herää eloon Suomen vanhimmissa värivalokuvissa. Kuvaaja on venäläinen valokuvauksen pioneeri Sergei Prokudin-Gorski (1863-1944). Alkuperäiset negatiivit on talletettu Amerikan Kongressin kirjastoon.
Venäjän vallankumouksen jälkeen länteen tulleissa negatiiveissa on 40 värikuvaa Suomen suuriruhtinaskunnasta. Itäisistä sukulaiskansoistamme on toistasataa otosta.
Prokudin-Gorski teki ensimmäisen kuvausmatkansa Pietarista Suomeen vuonna 1903, neljä vuotta ennen ranskalaisten Lumièren veljesten värifilmikeksintöä Autochromea. Värifilmiä kehiteltiin useissa laboratorioissa, mutta Prokudin kiirehti ja loihti luonnolliset värit mustavalkofilmillä, sensaatiomaisella tekniikalla.
Venäjän valtakunnan maantieteellinen kuvaus alkoi, kun keisari Nikolai II antoi vuonna 1907 Prokudinin käyttöön junavaunun ja hytin kanavaministeriön laivaan.
Vienan ja Aunuksen Karjalan läpi kulkevan Muurmannin radan rakentaminen oli viimeinen kuvauskohde vuonna 1916. Suurin osa Prokudin-Gorskin kuvakokoelmasta on kadoksissa.

Kuvatiedot:

Marjatytöt Sheksnajoen varrella, 1909 Valkeajärvi.

Websivuille

Ajankohta

Tapahtuma on päättynyt.

Tapahtumapaikka

Etelä-Karjalan Museo

Kristiinankatu 15
Lappeenranta

Lippuhinnat

Ryhmä Hinta
Aikuiset 8 €
Eläkeläiset 7 €
Opiskelijat 7 €

Yhteystiedot


Tulosta