Lappeenrannan kaupunginorkesteri

Tapahtuman kuvaus

Saimaa Sinfonietta - Beethovenin kahdeksas

Yhteistyössä Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkesteri
  
Johtaa Erkki Lasonpalo
Solisti Mika Paajanen, käyrätorvi

 

Ohjema:
Armas Järnefelt: Sarja pienelle orkesterille

Richard Strauss: Käyrätorvikonsertto nro 2 Es-duuri op. 132

Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 8 F-duuri op. 93


Armas Järnefelt oli suomalainen kapellimestari ja säveltäjä ja kuului maineikkaaseen Järnefeltien kulttuurisukuun. Vuodesta 1905 Armas Järnefelt työskenteli pitkään Kuninkaallisen oopperan hovikapellimestarina Ruotsissa, jonka kansalaisuuden hän sai vuonna 1909. Vuosina 1932–36 Armas Järnefelt oli Suomalaisen Oopperan taiteellinen johtaja ja kapellimestari.
Järnefeltin sävellystuotantoon kuuluu sekä pienimuotoisia kappaleita että suuria orkesteriteoksia. Tunnetuimpia lyhyitä yksittäiskappaleita ovat Preludi (1900) ja Berceuse (1904).Pieni sarja on vuodelta 1895.


Richard Straussin (1864–1949) isä oli Münchenin kuninkaallisen oopperaorkesterin käyrätorvensoittaja ja äiti panimoyrittäjän tytär. Isä Franz Strauss oli arvostettu muusikko, joka eteni urallaan käyrätorvensoiton professoriksi ja Baijerin kuninkaalliseksi kamarimuusikoksi. Hän piti huolen poikansa kasvatuksesta: nelivuotiaana poika pantiin soittamaan pianoa, kuusivuotiaana tämä sävelsi ensimmäiset teoksensa, kahdeksanvuotiaana aloitti viulunsoiton ja yksitoistavuotiaana sävellysopinnot. Strauss kävi lukion ja opiskeli vuoden verran 1882-83 yliopistossa. Häntä kiinnostivat filosofia ennen kaikkea Arthur Schopenhauerin ajatukset, teatterista William Shakespearen teokset ja laajalti estetiikka. Käyrätorvi oli tullut tutuksi säveltäjälle siis jo lapsuudesta ja hän sävelsikin kaksi käyrätorvikirjallisuuden keskeisintä konserttoa. Käyrätorvikonsertto nro 2 on sota-ajan keskellä sävelletty teos vuodelta 1942.


Ludwig van Beethovenin 8. sinfonia syntyi rinnan 7. sinfonian kanssa kuten 4. ja 5. sinfoniakin aiemmin. Hän sävelsi teoksen Teplitzissä ja Karlsbadissa saaden teoksensa valmiiksi Linzissä vuonna 1812. Pastoraalinen maisema oli nyt oleva aivan erilaista Beethovenia kuin oli totuttu odottamaan. Sinfoniassa ikään kuin palattiin Joseph Haydnin aikaan. Säveltäjä kutsui itse sinfoniaansa pieneksi sinfoniaksi ja kun aikalaiset mainitsivat hänelle, että sinfonian menestys oli vähäisempää kuin 7. sinfonia, säveltäjä tyytyi tokaisemaan: Koskapa se on paljon parempi.
Kerrotaan myös, että keväällä 1812 Beethoven oli jäähyväisaterialla ystäviensä Johann Nepomuk Mälzelin, kreivi von Brunswickin, Stephan von Breunigin ja eräiden muiden kanssa. Beethoven oli lähdössä matkoille mm. veljensä Johanin luokse Linziin ja Mälzel matkusti Lontooseen valmistaakseen kuuluisia trumpettiautomaattejaan. Mälzelin aiemmin keksimä metronomi oli yleistynyt jo monien säveltäjien ja muusikoiden keskuudessa. Illallisella Beethoven innostui improvisoimaan kaanonin, jonka illallisväki heti esitti. Tästä kaanonista tuli sittemmin 8. sinfonian oikullinen ja leikkisä hitaan osan vastine, Allegretto.


klo 18.30 Taiteilijatapaaminen Lappeenranta-salin lämpiössä, mukana Mika Paajanen ja Erkki Lasonpalo. 

Websivuille Osta liput!

Ajankohta

Tapahtuma on päättynyt.

Tapahtumapaikka

Lappeenranta-sali

Villimiehenkatu 1
Lappeenranta

Lippuhinnat

Ryhmä Hinta
Aikuiset 30 €
Eläkeläiset 21 €
Opiskelijat 6.50 €
Varusmiehet 6.50 €

Yhteystiedot

Luokitus


Tulosta