Russkoe Kino Kurjet lentävät (1957)

Tapahtuman kuvaus

Kurjet lentävät (Летят журавли, Letjat žuravli) on neuvostoliittolainen elokuva vuodelta 1957. Se kertoo
toisesta maailmansodasta Neuvostoliitossa. Se kuvaa sodan julmuutta ja ihmisen sieluun jääviä vammoja.
Elokuvasta on peräisin kappale ”Žuravli” (Kurjet), joka on tullut suosituksi.
Elokuvalle myönnettiin Kultainen palmu Cannesin elokuvajuhlilla 1958. The New York Timesin kriitikot
valitsivat sen vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen
Romanttinen sota- ja rakkauselokuva Kurjet lentävät on eturivin esimerkki 1950-luvun neuvostoelokuvan uusista vapautuneimmista tuulista. Tämä Mihail Kalatozovin ohjaustyö tuuletti neuvostoliittolaista elokuvaa sekä innovatiivisen kerrontatyylin että aihevalinnan osalta, mutta Nikita Hrustsevin aikainen suojasää jäi lyhyeksi ja Breznevin kaudella palattiin tiukan “oikeaoppiseen” ja jähmeän monumenttielokuvan pariin.
Elokuvan päähenkilöinä ovat moskovalaiset rakastavaiset Veronika ja Boris. Sodan syttyessä Boris joutuu rintamalle ja katoaa sen kaaokseen. Sodan ja kuoleman järkyttämä Veronika taipuu naimisiin Borisin muusikkoserkun Markin kanssa, tämä kun on saanut vapautuksen armeijasta suojelisoidensa “tärkeänä” ihmisenä. Myöhemmin Veronika kuitenkin tajuaa tehneensä virheen ja lähtee sairaanhoitajaksi etsiäkseen Borista rintamalta.
Kurjet lentävät huomattiin hyvin myös lännessä. Elokuva voitti Cannesin festivaalit ja teki pääosanesittäjistä myös jonkinasteisia kansainvälisiä tähtiä. Naispääosaa esittänyt Tatjana Samoilova palkittiin Cannesissa ja sai Suomessakin Jussi-palkinnon.
Huomiota herätti myös Mihail Kalatozovin kuvallinen ilmaisu, joka on alati kekseliästä ja kokeilunhaluista sortumatta kuitenkaan tekotaiteelliseen teennäisyyteen. Kuvalliset kokeilut sen sijaan tukevat aina kerrontaa ja luovat siihen parhaimmillaan huikeaa voimaa.
Toinen maailmansota oli Neuvostoliitossa nähty lähes poikkeuksetta “Suurena isänmaallisena sotana” ja
siitä tehdyt elokuvat olivat yleensä sankaritarinoita. Kalatozov näyttää sodan tuhovoimana, joka murskaa kaiken ja vaikuttaa kaikkeen rintamien takaisia ihmissuhteita myöten. Kuvauksen kohteena ovat ennen kaikkea naiset ja kotirintama, sodan tuhoamat ja hukkaamat ihmiselämät. Teemat tiivistyvät usein voimakkaisiin lähikuviin Tatjana Samoilovan herkistä kasvoista.

Ajankohta

Päivä Viikonpäivät Aika
26.2.201918.00 - 20.00

Tapahtumapaikka

Me-talo

Valtakatu 30
Lappeenranta

Lippuhinnat

Yhteystiedot

Luokitus


Tulosta