Taidenäyttely 29.6.-18.7.2017 Suomenhevonen – tuliharja, tuuliharja, Katriina Viljamaa-Rissanen

Tapahtuman kuvaus

Katriina Viljamaa-Rissanen
Suomenhevonen – tuliharja, tuuliharja
Suomenhevostöitä näyttelyistä 2009-2017

Kuvataidekoulun Galleria Kaakaopapu
Kehruuhuoneenkuja 8, Lappeenrannan linnoitus
AVOINNA ma-pe 10-16, la-su 11-16

Suomenhevonen juhlii 110 vuotista historiaansa ja katsoo eteenpäin.

Kun havahduin tietoon että suomenhevonen on uhanalainen hevosrotu. Aloitin suomenhevosnäyttelyjeni sarjan. Halusin tehdä laajemman projektin, jolla on merkitystä suomenhevoselle. Yhdistän töissäni ammatilliseen osaamiseen kuvittajana pitkään hevostuntemukseeni. Hevosharrastus on ollut hevostöitteni korkeakoulu.
Suomenhevosnäyttelyni ovat kannanottoni tulevaisuuden suomenhevosen puolesta.

Työskentelystä
Työni ovat värikynä-pastellitöitä. Kuvaan suomenhevosen sellaisena kuin sen koen, mallini ovat useimmat Ypäjän orilaitumilla kirmaavia hevosia: energisiä, rehtejä, herkkiä ja kauniita. Ne ovat persoonallisia ja huumorintajuisia, ja suomalaisia! Suomenhevoset ovat laiduntaneet työpöydälläni nyt kymmenen vuotta. Ne ovat lennättäneet värikynien vimmaista viivaa ja innostaneet. Kiitos suomenhevosille isolla sydämellä!
Piirustustapa on klassinen, koska haluan kertoa millaisia nykyiset suomenhevosemme ovat. Kaikki edustavat töissäni jotain neljästä eri jalostussuunasta.

Valokuvaaminen on minulle ensimmäinen luonnosvaihe, heittäydyn hevosten menoon. Koen vauhdin ja tunnen liikkeen ratsastajana. Luen ilmeet ja meiningin. Se on pelkkää iloa! Korvien asennot, silmien palo ja sieraimien värähdykset. Liike ja valo hevosessa tuovat töihini rytmin. Kerron suomenhevosesta yksilönä vireänä ja viisaana.
Olen kehittänyt värikynätekniikkaani vuodesta 1976 saatuani Grafialta apurahan värikynätekniikan tutkimiseen. Työni ovat valkoiselle, aiemmin Ingres-paperille nyt Tiziano-paperille tehtyjä usein originaalikokoon 100x70 cm. Suuret kuvat vaikuttavat ja koskettavat. Käytän pohjustukseen paikoitellen kuivapastellia tasaamaan paperin rouheutta. Vaikka olen piirtäjä, väri on aina ollut tärkeä kuvituksissani. Työni asettuvat piirroksen ja maalauksen välimaastoon. Piirros on työn runko, tekniikka rikastaa kerrontaa.
Jo alkutilanteessa haen näyttelyn ripustusta aiheineen, kokonaisuuksia rytmeineen ja liikesuuntineen. Rakennan kuin kirjan kuvitusta ja taittoa. Syntyy yhteyksiä kuvien kesken. Pyrin antamaan elämyksen jossa katsoja kokee olevansa näyttelyssä hevoslauman keskellä, kokee tunnelman ja hetken.

Kuvittajana kieli ja sanat ovat yhteydessä kuvalliseen ilmaisuun. Herkuttelen suomenkielellä, nimissä on rytmiä, sanojen sointia ja huumoriakin. Nappaan sanoja käyttökielestä ja kulttuurista. Töiden nimissä noudatan usein suomenhevosten nimeämistapaa. Kansanomaiset, kuvaavat nimet sopivat suomenhevoselle. Koska mikään työ ei ole mallinsa niminen, työ elää omaa elämäänsä. Nimi antaa työlle identiteetin. Nimet ovat kuviin kirjoittettu teksti.

Katriina Viljamaa-Rissanen www.galleryhorses.fi

Ajankohta

Tapahtuma on päättynyt.

Tapahtumapaikka

Galleria Kaakaopapu / Lappeenrannan kuvataide

Kehruuhuoneenkuja 8
Lappeenranta

Yhteystiedot