101 kaikkien puolesta

Tapahtuman kuvaus

Lappeenrannan taidemuseo 3.6. – 30.7.2017

101 kaikkien puolesta on Ars Fennica -palkitun taiteilijaduon Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen teos, jossa katsotaan tilastojen taakse. Siinä kuunnellaan, kun sata Suomen väestön poikkileikkausta edustavaa ihmistä puhuu taustoista, jotka ovat vaikuttaneet heidän mielipiteidensä muodostumiseen. Osallistujien kodeissa tapahtuneisiin haastatteluihin valittiin aiheita, jotka näyttävät jakavan kansaa.

101 kaikkien puolesta sisältää1900 haastatteluklippiä 30:stä aiheesta – yhteensä vastauksia on 65 tunnin verran. Osallistujat reagoivat teoksessa julkisesta keskustelusta poimittuihin väittämiin maahanmuuttajakysymyksestä yksityistämiseen, ydinvoimaan, armokuoleman laillistamiseen ja voin ja margariinin terveellisyyseroihin. Oman mielipiteen perustelun sijasta osallistujat keskittyvät pohtimaan hyvinkin henkilökohtaisella tasolla kokemuksiaan, jotka ovat vaikuttaneet heidän käsityksiinsä.

Yksi näyttelyvieras kerrallaan voi valita vuorovaikutteisen teoksen aiheista haluamansa, ja valita projektin sadasta ihmisestä ne, joiden suulla hän haluaa aiheista kuulla. Teoksen nimeen viittava sadasyhdes onkin teoksen kulloinenkin käyttäjä, muiden näyttelyvieraiden seuratessa teosta hänen valintojensa luomasta näkökulmasta.

Teoksen 100 henkilöä muodostavat tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä ikänsä, sukupuolensa, asuinpaikkansa sekä tulo- ja koulutustasonsa puolesta. Heistä 51 on naista ja 49 miestä, yksi on suorittanut tohtorintutkinnon, viisi on rekisteröityjä maahanmuuttajia, kuusi suomenruotsalaista, 30 asuu Uudellamaalla, yksi Avenanmaalla – ja niin edelleen.

Laajemmalla tasolla näyttelyssä pohditaan myös sitä, toimiiko edustuksellisuuden idea: voiko yksi ihminen tai pieni joukko ihmisiä koskaan edustaa "kaikkia"? Entä ketkä jäävät tilastojen ulkopuolelle?

Ajankohta

Tapahtuma on päättynyt.

Tapahtumapaikka

Lappeenrannan taidemuseo

Kristiinankatu 8-10
Lappeenranta

Lippuhinnat

Ryhmä Hinta
Aikuiset 8 €
Eläkeläiset 7 €
Opiskelijat 7 €

Yhteystiedot