Soja Murto - Rekkorakkautta ja hurstuthuumaa

Tapahtuman kuvaus

Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset TÄKY ry on järjestänyt jo perinteiseksi muodostunutta MUOTOILUSYKSY –kutsunäyttelysarjaa vuodesta 2005. Suomi 100 juhlavuonna valittiin Muotoilusyksyä aloittamaan paikallinen Imatralla toimiva kansallispukuyrittäjä Soja Murto. Hänet valittiin juuri tällä viikolla uudeksi Imatran Inkeriksi.
Soja Murto perusti oman yrityksen T:mi Soja Murto vuonna 2001 ja hän on merkittävä kansallispukujen valmistaja, kouluttaja ja asiantuntija Suomessa. Soja on kasvanut kansallispukujen keskellä; hänen vanhempansa ovat innokkaina kansantanssijoina valmistaneet ja opettaneet kansallispukujen valmistusta eri puolella Suomea. Tärkeimpänä oppiäitinään Soja pitää äitiään Tuula Tanttula-Murtoa, joka ompeli ja kirjoi kansallispukuja työkseen 40 vuotta. Isältään hän on oppinut kankaankudonnan rytmin.
Kansallispukuvalmistaja Soja Murto on myös Vuoden käsityöläinen 2017. Murto kutoo suomalaisten kansallispukujen kankaita ja nauhoja ja ompelee ja kirjoo pukuja kokonaan käsin. Hänen intohimonsa ovat kansallispukujen pienen pienet kirjonnat. Rekkorakkautta ja hurstuthuumaa -näyttely esittelee kansallispuvun yksityiskohtia ja kirjontoja tarkasteltuna siltä etäisyydeltä, jolta tekijä niitä katsoo. Kirjonnan tarina rakentuu pisto pistolta, rivi riviltä. Käden rytmi ja keskittyminen luovat meditatiivisen tilan, jossa tekemisellä on suurempi merkitys kuin lopputuloksella.
Rekko on karjalankannakselaisen äyrämöispuvun paidan kirjailtu etumus. Hurstut on ruskea- tai punapohjainen, meillä karjalaisessa pukuperinteessä esiintyvä, ruudullinen kangas, jota on käytetty hameisiin ja hurstutvaatteisiin, jotka ovat eräänlaisia hienosteluviittoja.

Ajankohta

Tapahtuma on päättynyt.

Tapahtumapaikka

Täky galleria

Satamatie 10
Lappeenranta

Yhteystiedot

  • Organisaatio: Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset TÄKY ry
  • Yhteyshenkilö Tarja Talonpoika
  • Puhelin: 045 801 7711
  • Sähköposti info@ta-ky.net

Tulosta

Etelä-Karjalan tapahtumakalenteri

Etelä-Karjalan tapahtumakalenteri on maksuton tapahtumien ilmoituspaikka. Tapahtumatietoja voi ylläpitää reaaliaikaisesti hankkimalla omat käyttäjätunnukset. Rekisteröitynyt käyttäjä pääsee muokkaamaan omaa tapahtumaansa milloin tahansa. Lue lisää

  • logo